Poleg ogrevanja objekta je segrevanje sanitarne vode drugi največji strošek v družinskem proračunu. Po več kot 25-letni prisotnosti na trgu je danes postalo že samoumevno, da je za segrevanje sanitarne vode najbolj ekonomična rešitev toplotna črpalka. Primerjava stroškov segrevanja sanitarne vode, za povprečno slovensko družino, z različnimi energenti gornjo trditev v vseh ozirih jasno potrjuje. Najcenejšemu načinu ogrevanja sanitarne vode se približujejo sončni kolektorji (SSE) in sicer, če so nameščeni na idealnem položaju. Vendar velja to samo do trenutka, ko primerjamo investiciji. investicija v SSE je običajno 2 x večja, kot pa investicija v sanitarno toplotno črpalko.

6 razlogov zakaj izbrati toplotno črpalko za segrevanje sanitarne vode?

  1. Prihranki pri stroških segrevanja tudi več kot štirikrat.
  2. Okolju najprijaznejši način segrevanja – zmanjšanje emisij CO2 za več kot 62 %.
  3. Zelo kratke vračilne dobe – 6 do 7 let, če pa odštejemo strošek bojlerja, katerega potrebujemo v vseh primerih, potem pa se vračilna doba zmanjša še za nekaj let.
  4. Poleg segrevanja sanitarne vode dobimo še brezplačno pohlajevanje kleti, shrambe ali manjših prostorov.
  5. Možnost samostojne uporabe preko celega leta ali pa priključitev na katerikoli ogrevalni kotel, saj imajo nekatere samostojne bojlerske toplotne črpalke serijsko vgrajen cevni register. Še posebej je priljubljena kombinacija s pečjo na drva ali biomaso, saj se le – te poleti v vročini ne izplača kuriti in so tako brez toplotne črpalke potrošniki velikokrat ostali poleti brez tople vode.
  6. V primerjavi s sončnimi kolektorji je investicija dvakrat manjša, topla voda preko celega leta, ni težav z namestitvijo in vzdrževanjem.