Slovenija je zelo bogata z lesom in gozdovi, zato je za ogrevanje doma še vedno najbolj aktualno kurjenje s pečjo na drva. Drva so tudi obnovljiv vir energije in CO2 nevtralna, saj se poljudno smatra, da se toliko CO2, kot ga drevesa skladiščijo v toku rasti, izpusti ob kurjenju.

Peči na drva so bile precej zapostavljene in to kljub stalnemu tehnološkemu napredku in povečanju udobja kurjenja z vgradnjo zalogovnikov in regulacij ter zaradi cenovno ugodnega kurilnega olja in plina.

Ločimo:

  • klasična peč na drva z zgornjim izgorevanjem. Te peči delujejo z atmosferskim vlekom dimnika, ki se regulira z regulatorjem vleka. To so osnovni modeli in so izdelani iz pločevine ali iz litega železa.
  • klasična peč na drva z ventilatorjem,  pri kateri je izgorevanje krmiljeno z ventilatorjem, ki dovaja zrak pod drva in v izgorevalno komoro v peči. Regulacija krmili dovajanje zraka s posebnim algoritmom in s tem dosega boljše delovanje in večje izkoristke takih peči.
  • peč na uplinjanje polen. Pri teh pečeh so izkoristki visoki in dosegajo vrednosti preko 90%. Regulacija dovaja zrak (kisik) z ventilatorji v zgornjo in spodnjo komoro in uravnava določeno raven kisika v dimnih plinih. S tem dosežemo najboljše izgorevanje. Pri teh pečeh na drva dosegamo tudi nizek % odstotek prašnosti na m3 izpuha in predpisane vrednosti CO2. Ko se odločimo za to vrsto peči, je potrebno v sistem vgraditi zalogovnik, kjer skladiščimo presežek energije.

Da bi peči na drva kar najboljše delovale in dosegle pričakovano življenjsko dobo, je potrebno vgraditi nepremičnini in uporabniku ustrezno moč peči. Predimenzionirana peč bo sicer delovala, vendar z veliko slabšim izkoristkom, hkrati pa se bo močno povečala nevarnost korozije in s tem poškodb peči. Kondenzat, ki se nabira na stenah kurišča peči na drva z primesmi dimnih plinov je agresiven. Posledica je korozija na stenah kurišča. Korozija je pri pečeh na trda goriva še izrazitejša prav zaradi številnih hladnih zagonov.

Za dolgo uporabno dobo peči je ključni dejavnik tudi ustrezno suh energent - les. Zelo pomembno je, da les ne presega vlažnosti 20% in da je posekan v zimskem času. Razžaganega in razcepljenega pokrijemo ter zložimo tako, da se zrači. Le tako bomo omogočili pravilno izgorevanje v pečeh. Pri nepravilnem izgorevanju nastajajo snovi, ki se kot katranske smole nanašajo na steno peči oziroma na steno kurišča v peči, s tem pa zmanjšujejo toplotno prehodnost. Za lažjo predstavo glede omenjene posledice nalaganja oblog - vsak milimeter obloge je 6% izgub. Glede na naše izkušnje moramo še posebej poudariti, da je peč na drva skonstruirana le za kurjenje z lesom, zato odpadke res ne smemo metati v peč, saj ti slabo izgorevajo, hkrati pa še onesnažujejo okolje. V peč na drva torej nikakor ne spadajo plastične mase, gospodinjski odpadki, časopisi, odpadna olja, zaščitni premazi, barvno obdelan les, revije in podobno.

Če povzamemo; obloge so posledica slabšega izkoristka peči na drva, kondenzacija pa povzroča poškodbo peči.

Peč na drva, kakor tudi druge peči, je potrebno redno vzdrževati. Seveda je pri pečeh na trda goriva potrebnega nekoliko več dela. Pripravili smo nekaj navodil.

Po končani sezoni je potrebno peč na drva popolnoma očistiti saj in ostalih oblog ter nečistoč in posesati notranjost. Trdovratne obloge v peči se najlaže odstranijo z strgali ali pa z žičnimi krtačami - poiščite v naših trgovinah Vodnar. Manj zamazane pa lahko očistite s kemičnimi sredstvi - tudi najdete v Trgovinah Vodnar - ki so v tekoči obliki in jih enostavno popršite v kurišču peči. V tem primeru potem zakurite peč - tekočina namreč topi obloge, pri gorenju pa jim znižuje stopnjo zgorevanja pod 400°C, tako zgorijo še najtrdovratnejše. Čiščenje peči na drva lahko prepustite tudi dimnikarju, ki je vešč in specializiran za mehansko in kemično čiščenje peči. Tudi v primeru, ko čiščenje opravite sami, naj dimnikar ko izvaja redni letni pregled peči (zakon o dimnikarski službi), opravi pregled tesnosti vrat, pravilni položaj in nastavitev regulatorja vleke, preveri naj dimno loputo in seveda varnostne elemente.

Čiščenje se navadno izvaja enkrat letno, torej ob koncu kurilne sezone, dimnike pa je obvezno potrebno pregledati tudi ob začetku kurilne sezone, saj se lahko zamašijo zaradi ptic, os, sršenov in drugih žuželk.

Zapreti je potrebno vse dovode zraka v peč na drva, da se izognemo prehodu vlažnega poletnega zraka skozi kurišče in s tem podaljšamo življenjsko dobo peči na drva kajti saje, ki vsebujejo žveplo v stiku z vlago tvorijo žvepleno kislino, ki počasi razžira stene kurišča, kar lahko posledično privede do puščanja.

Sistem ogrevanja sanitarne vode preklopite na poletni sistem.